Poliţiştii au efectuat peste 38 de percheziţii în 8 judeţe printre care şi Prahova la persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Peste 180 de poliţişti sunt agrenaţi în această acţiune, coordonată de Direcţia de Investigare a Fraudelor în Bucureşti, Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Galaţi, Neamţ, Sibiu, Arad şi Argeş.

Acţiunea poliţiştilor vizează activitatea a 33 de societăţi comerciale şi a 68 de persoane, dintre care 35 sunt bănuite de evaziune.

Descinderile se desfăşoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Prahova, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În fapt, persoanele bănuite ar fi cumpărat piei de animale de la persoane fizice şi, pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit şi al TVA-ului aferent, ar fi declarat organelor fiscale achiziţii de la societăţi cu caracter de tip „fantomă“, administrate tot de către aceştia, în mod direct sau prin interpuşi.

Astfel, în perioada 1 ianuarie 2013 – 1 august 2014, prin intermediul celor 33 de societăţi comerciale, persoanele respective ar fi înregistrat în evidenţele contabile documente ce atestă cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, printr-un circuit fictiv de societăţi comerciale, prin care administratorii întregului lanţ comercial, ar fi creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 21.246.274 lei.

De asemenea, prin transferuri succesive şi ridicări de numerar, ar fi disimulat originea ilicită a sumei de 161.857.383 de lei.

Întreaga operaţiune beneficiază de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din I.G.P.R.