Documentul care va stabili necesitatea şi oportunitatea exercitării dreptului de preemţiune al statului în procesul de vânzare al Palatului Telefoanelor va fi finalizat până la 17 octombrie, a anunţat sâmbătă Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), scrie Mediafax. „MSI preconizează finalizarea notei de analiză tehnică, economică şi juridică cu privire la situaţia imobilului Palatul Telefoanelor, în vederea stabilirii necesităţii şi oportunităţii exercitării dreptului de preemţiune al statului până la data de 17 octombrie 2014, în vederea prezentării în şedinţa de Guvern“, se arată într-un comunicat al ministerului.

Telekom România Communication (fosta companie Romtelecom) a anunţat că a scos la licitaţie Palatul telefoanelor din Bucureşti şi alte două proprietăţi din apropiere la un preţ de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăţi imobiliare. Activele imobiliare vor fi vândute la pachet.

Cu un preţ de pornire de 10,7 milioane de euro, Palatul Telefoanelor este construit în stilul art deco şi are un teren de 1.893 metri pătraţi şi o suprafaţă utilă de 12.000 metri pătraţi.

Palatul Telefoanelor este o clădire reprezentativă a Capitalei, situată pe Calea Victoriei. Palatul, înalt de 52,5 m, a fost construit între anii 1929-1934 într-un stil specific zgârie-norilor americani, având caracteristici reprezentative ale stilului Art Deco. Până înanii 70 a fost cea mai înaltă clădire din Bucureşti. Construcţia a înregistrat şi o premieră, ea fiind prima clădire înaltă cu schelet metalic din România. Palatul telefoanelor a fost construit pe locul fostelor case ale boierului Oteteleşanu, care găzduiseră faimoasa cafenea literară şi loc de întâlnire al protipendadei bucureştene, „Terasa Oteteleşanu“.