Începând de duminică, 28 septembrie, şoferii dar şi pasagerii dintr-un autovehicul vor fi nevoiţi să se supună unui nou set de reguli. Acestea pun accentul pe siguranţa pasagerilor.

De exemplu, conducătorii auto vor putea fi amendaţi dacă ocupanţii maşinii nu poartă centura de siguranţă.

Transportul copiilor de până la trei ani în maşini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă ori scaune speciale este interzis şi va fi sancţionat cu amendă de 450 de lei. Copiii trebuie să stea în scaune speciale şi să poarte centuri de siguranţă. „Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă“, mai prevede noul act normativ.

De asemenea, probele biologice vor putea fi recoltate la locul accidentului, de către personalul de la SMURD sau de pe Ambulanţă, fără a mai fi nevoie ca poliţiştii să se mai deplaseze cu şoferul suspectat de alcoolemie la o unitate spitalicească.

Noua legislaţie dă dreptul posesorilor unui permis de categorie B să poată conduce tractoare cu masă maximă de 3,5 tone.