Mai mulţi deţinuţi din Penitenciarul Ploieşti ar fi primit telefoane mobile cu ajutorul unor aparate de zbor de mici dimensiuni radiocomandate (drone) de către persoane din exterior. Situaţia nu este singulară, aceeaşi practică fiind descoperită şi la penitenciarele din Giurgiu şi Miercurea Ciuc, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

„Astfel,  prin folosirea unor aparate de zbor de mici dimensiuni, s-a încercat plasarea unor pachete cu telefoane mobile şi/ sau accesorii ale acestora. Până în prezent, au fost semnalate, de către angajaţi ai penitenciarelor,  trei astfel de situaţii: Ploieşti, Giurgiu şi Miercurea Ciuc“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Metoda este ingenioasă dar şi ilegală în două rânduri. În primul rând că utilizarea dronelor a devenit ilegală începând cu data de 21 ianuarie 2014, iar introducerea de telefoane mobile în sistemul penitenciar este interzisă.

Noua metodă este un salt tehnologic faţă de cele clasice prin care erau introduse telefoane către deţinuţi, ascunse în pachete cu alimente, în încălţăminte etc.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a dispus o serie de măsuri ce privesc sporirea vigilenţei gardienilor şi a controalelor printre deţinuţi.