Cărările Platoului Bucegi s-au umplut, în acest weekend, cu înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române care au urcat pe munte pentru a sfinţi locul unde se va construi o biserică. Preoţii se mândresc cu viitorul lăcaş de cult şi spun că va fi singurul din ţara ridicat la o înalţime atât mare, mai exact la peste 2.200 de metri altitudine. Dis de dimineaţă, zeci de preoţi, stareţi şi stareţe din Arhiepiscopia Bucureştilor, dar şi credincioşi din toată ţara, au luat la pas cărările Platoului Bucegi către locul unde se va ridica o biserică în memoria eroilor neamului. La evenimentul religios a participat şi Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian, delegat al Patriarhului Daniel pentru a ţine slujba “Acatistului Sfintei Cruci”.  

Pe locul unde se va construi biserica s-a montat deja un cort provizoriu pe structura metalică care este de altfel şi ecologic. Acesta va fi însă demontat în momentul în care se vor termina lucrările la biserică.

„Proiectul nu a fost extraordinar de scump. A fost o donaţie a finanţatorului, a societaţii noastre. Este undeva la 500 milioane, adica 50.000 lei noi. Va începe construcţia  celui mai înalt schit din România la 2.269 metri altitudine. Deocamdată este un proiect în discuţii. Din câte am înţeles este totul ecologic pentru că aici este un parc natural şi sunt nişte conditii de indeplinit.” , ne-a spus Ionuţ Lică - constructor   

 “S-a deschis un altar ceresc la 2.268 de metri altitudine în cinstea eroilor neamului . Anul aceasta se împlinesc 100 de ani de la inceperea primului război mondial şi patriarhul Daniel a hotărât să construiască o biserică cu hramul “Schimbarea la faţă”, pentru eroii neamului. Este o bisericuţă provizorie deocamdată. Probabil că vom fi şi criticaţi pentru că urmează să facem toate demersurile, sa facem un puz, sa luam toate avizele, toate autorizatiile” , ne-a declarat Emanoil Savin – primarul oraşului Buşteni 

Deocamdată nu se ştie cu exactitate când va începe construirea bisericii din Bucegi, însă credincioşii consideră că lăcaşul de cult este bine venit pe crestele munţilor.

“Am auzit. Nu ştiu dacă e bine, dacă e rău. Probabil e bine, un loc unde se mai roagă lumea, să le mai ierte păcatele, sau să ne ajute Dumnezeu să batem în lung şi-n lat munţii aştia ai noştrii ”, ne-a spus unul dintre turiştii aflaţi la eveniment.

Dacă sâmbătă pe munte preoţii au oficiat acatistul “Sfintei Cruci”, duminică în Bucegi se va sărbători Ziua Crucii cu un concert inedit sustinut de naistul Nicolae Voiculeţ la Crucea Caraiman, amplasată la o altitudine de 2.291 de metri.

Concertul omagial se desfăşoară în aminirea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă în cele două Războaie Mondiale şi sunt asteptaţi să participe sute de turişti.