Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino“ al judeţului Prahova va organiza sâmbătă, 13 septembrie,  o serie de manifestări pentru a celebra „Ziua Pompierilor“.

Evenimentul este programat a se desfăşura, între orele 10-13, în parcarea supermarketului Selgros din Ploieşti şi va implica o expoziţie a tehnicii de lucru, mijloacele de intervenţie din dotare şi exerciţii demonstrative pentru public.

Cu această ocazie lucrătorii ISU vor depune coroane la mormintele a doi eroi pompieri care şi-au pierdut viaţa în 1983 în incidentul grav al exploziei secţiei de piroliză de la rafinăria Teleajen.

166 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii

Ziua Pompierilor marchează de fapt împlinirea a 166 de ani de la celebra Bătălie din Dealul Spirii, când o companie de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, alături de alte două subunităţi româneşti ce constituiau Garnizoana Bucureştiului (în total, peste 900 de militari) a încercat să ţină piept trupelor otomane (un corp de armată de 6000 de oameni) care încercau să intre în capitala Ţării Româneşti pentru a aresta guvernul revoluţionar paşoptist instalat în luna iulie 1848. Lupta dusă pe Dealul Spirii a fost scurtă iar forţele otomane, superioare numeric şi tehnic, s-au impus pe câmpul de luptă. Românii au provocat aproape 600 de victime în rândul turcilor şi au pierdut peste o sută de oameni înainte de a fi risipiţi de pe câmpul de luptă.

Peste o 105 ani autorităţile au instituit la data de 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România.