Persoanele fizice vor putea solicita online Fiscului, printr-un nou serviciu care va fi implementat experimental din septembrie, informaţii privind situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori, scrie Avocatnet.ro. Măsura este parte a unui de proiect al Ministerului Finanţelor, lansat recent în dezbatere publică. Din păcate, acest serviciu va fi disponibil în perioada  septembrie-decembrie 2014, numai pentru contribuabilii cu domiciliul în Bucureşti şi Ilfov. Ulterior, aplicaţia va fi extinsă la nivel naţional.

Dispoziţiile pun în aplicare modificările aduse la sfârşitul lunii iunie Codului de procedură fiscală,  potrivit cărora contribuabilii vor putea trimite şi primi documente de la ANAF, prin mijloace electronice de comunicare la distanţă.

Persoanele fizice vor putea comunica electronic cu ANAF prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual“, oferit de sistemul informatic al Ministerului Finantelor Publice/Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

 Persoanele fizice se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate sau prin credenţiale de tip nume/parolă însoţite de coduri de autentificare de unica folosinţă.

Astfel, în perioada septembrie-decembrie, vor putea fi comunicate prin acest serviciu urmatoarele documente: Decizii de impunere anuală aferente veniturilor realizate începând cu anul 2013 şi emise după data de 1 septembrie 2014; Situaţia obligaţiilor fiscale de plată; Foaie de vărsământ; Situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori; Cerere privind situaţia obligaţiilor fiscale de plată; Cerere privind situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori. În comunicatul MFP se mai arată ca serviciile de comunicare electronică puse la dispoziţie de ANAF vor fi disponibile în mod gratuit, 24 din 24 de ore.

Începând de anul viitor, proiectul pilot va fi dezvoltat la nivel naţional şi se vor extinde categoriile documentelor şi informaţiilor. În plus, persoanele fizice se vor putea identifica şi cu alte tipuri de credenţiale cum sunt telefonul mobil sau cardul de sănătate.

Pe lângă documentele menţionate, prin acest serviciu contribuabili vor putea solicita opinii privind aplicarea legislaţiei fiscale, acte administrative fiscale, acte de executare şi alte acte emise de organul fiscal în executarea legii (decizii de impunere, notificări, somaţii) sau certificat de atestare fiscală, adeverinţă de venit etc.

Conform reglementarilor aflate in dezbatere publică, în cazul comunicării prin „Spaţiul privat virtual“ documentele solicitate emise persoanelor fizice se vor considera comunicate în termen de 15 zile de la data punerii la dispoziţia persoanei.  Documentele emise de MFP şi ANAF vor fi semnate cu certificatul digital calificat al Ministerului Finanţelor, se arată în proiectul de act normativ.