Poliţiştii şi procurorii DIICOT din Ploieşti în colaborare cu Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, au destructurat un grup infracţional specializat în fraude informatice, care ar fi prejudiciat mai mulţi cetăţeni străini cu peste 100.000 de dolari americani.

Poliţiştii BCCO Ploieşti şi procurorii DIICOT Ploieşti, cu sprijinul B.C.C.O. Bucureşti, au efectuat 8 percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Prahova şi a municipiului Bucureşti, în vederea destructurării unui grup infracţional (format din 14 persoane), ai cărui membri sunt bănuiţi de comiterea unor infracţiuni de skimming, retrageri frauduloase de numerar, fals privind identitatea, falsuri şi fraude informatice.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost găsite şi ridicate documente de transfer monetar, sisteme informatice, dispozitive de stocare a datelor informatice, un pistol cu gaz, 8 cartuşe, deţinute ilegal, un pistol cu bile deţinut în condiţii neconforme cu normele de deţinere, card-uri emise de unităţi bancare din S.U.A., un paşaport fals şi bani.

În cauză, 13 persoane au fost conduse, cu mandat de aducere, la sediul unităţii de parchet, în vederea continuării cercetărilor.

Din verificări, a rezultat că membrii grupului infracţional, coordonat de un bărbat de 38 ani, din municipiul Ploieşti, ar fi postat pe site-uri de specialitate anunţuri fictive, privind vânzarea unor autoturisme şi ar fi pretins, de la părţile vătămate, o parte din preţ, cu titlu de avans.

De asemenea, din cercetări a rezultat că alţi membri ai grupului s-ar fi deplasat în SUA, pentru a-şi deschide conturi bancare folosind documente de identitate false, conturi în care părţile vătămate au transferat bani, reprezentând „avansul“ pentru autoturismele pe care doreau să le achiziţioneze.

Din aceste conturi, sumele de bani erau retrase şi transferate în ţară, prin intermediul unor companii de transfer monetar rapid, pe numele mai multor persoane recrutate în acest sens.

Totodată, s-a stabilit că un alt membru al reţelei ar fi deţinut echipamente de skimming, pe care le-ar fi utilizat în anul 2012, pe teritoriul S.U.A., în vederea obţinerii de date de identificare ale unor carduri bancare.

Până în prezent, au fost identificate 14 părţi vătămate, cetăţeni ai S.U.A., prejudiciul cauzat acestora fiind de peste 100.000 de dolari americani.

În urma audierilor, a fost dispusă reţinerea pentru 24 de ore a şapte persoane. La data de 20 august a.c., faţă de aceştia a fost dispusă măsura controlului judiciar.

În continuare, se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, fals privind identitatea şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În cauză, s-a cooperat cu reprezentanţii FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. În cauză, FBI a efectuat în SUA mai multe percheziţii, în urma cărora a descoperit acte de identitate falsificate (paşapoarte, permise de conducere auto pe numele unor persoane din Cehia, Slovenia şi Franţa) utilizate pentru deschiderea de conturi şi transferuri bancare.

Activităţile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. şi al Serviciului Român de Informaţii.