Jurnalul Prahovean vă informa pe data de 15 august despre un posibil seism produs în zona Păuleşti-Plopeni care efectiv i-a speriat foarte tare pe localnici. Aşa zisul cutremur, neînregistrat oficial de Institutul Naţional de Fizică a Pământului, a avut loc în data de 14 august, în jurul orei 20.00. Incidentul ne-a fost semnalat de cititorii publicaţiei noastre şi confirmat de mai mulţi utilizatori ai platformei de socializare Facebook.

Şi Constantin Jipa ne-a trimis pe adresa de mail a redacţiei- [email protected] următorul mesaj

„da, am simtit si eu impreuna cu familia acel cutremur. a fost destul de maricel, 4,5-5 grade. noroc ca a fost de scurta durata.am cautat pe net.... nimic, doar 2,9 anunta pe net si asta pe la ora 19 si ceva in rest nimic si asta in vrancea. pe autoritati....(probabil ca nu au simtit din cauza grasimii) nu le intereseaza. au plecat cei de la prospectiuni din zona noastra (Plopeni) asa ca nu mai lucreaza in zona....deci vor scapa ca deh nu e vina lor si au acoperire de sus de la geologi platiti cu bani grei sa minta in legatura cu gazele de sist. asta e tara noastra”

Mult mai multe mesaje sunt lăsate sub forma unor comentarii la materialul „Explorare a gazelor de şist în zona Păuleşti-Plopeni?” publicat în data de 15 august.

Autorităţile nu au simţit nimic...

Cu toate acestea, în ciuda mărturiilor localnicilor, autorităţile locale neagă incidentul.

„Am fost acasă şi nu am simţit nimic. Nu ştiu de unde această poveste. Chiar m-am uitat la ştiri pe mai multe canale şi nu a dat nimeni nimic despre vreun cutremur”, ne-a declarat Sandu Tudor, primarul comunei Păuleşti.

Nici Prefectura Prahova nu ştie nimic despre vreo cutremurare a pământului. „Nu avem informaţii despre aşa ceva”, ne-a transmis prefectul Rodica Paraschiv, prin intermediul lui Mihai Condrescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Şi totuşi? Ce au simţit oamenii? Ce le-a zguduit casele?

Toate informaţiile noastre dau ca sigure realizarea unor foraje pentru determinarea resurselor de hidrocarburi în zonă, lucrări realizare de firma Prospecţiuni SA a miliardarului Ovidiu Tender.

Oare există vreo legătură între cutremurul din zona Păuleşti-Plopeni şi aceste studii de sol?

Aşteptăm, în continuare,  opiniile, plângerile sau părerile dumneavoastră despre acest subiect şi pe adresa redacţ[email protected]  . Dacă aţi simţit "cutremurul" de la Păuleşti vă rugăm să ne împărtăşiţi gândurile dumneavoastră. Vom trimite mesajele dumneavoastră şi către autorităţile competente.

Cineva trebuie să ne explice de ce s-a produs "seismul" din zona Păuleşti, Băicoi, Plopeni.