Patronul Tehnologica Radion, Theodor Berna, este acuzat de evaziune fiscală. Asfaltatorul, fost consilier al lui Traian Băsescu, ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro

Potrivit unui comunicat transmis, luni seară, de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, mai multe persoane au fost duse la audieri, luni, la sediul Parchetului, fiind cercetate pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

În urma audierilor, două persoane - Theodor Berna, administrator la SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti şi la SC Teloxim Con SRL Bucureşti, şi Florian Bujoreanu, administrator la SC Proiect Alfa Capital SRL Bucureşti - au fost reţinute, urmând să fie prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă.

Redăm integral comunicatul procurorilor

"La data de 18.08.2014, o echipă complexă formată din procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Prahova, Serviciul de Investigare a Fraudelor dar şi din cadrul I.G.P.R.-Direcţia Investigaţii Criminale, au condus la sediul parchetului un număr de 8 persoane faţă de care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani constând în aceea că, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora, sume ce ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor societăţi comerciale de tip fantomă.

Faţă de 2 persoane care sunt administratori de societăţi comerciale, respectiv BERNA THEODOR administrator la S,C,TEHOLOGICA RADION S.R.L.Bucureşti şi S.C.TELOXIM CON S.R.L.Bucureşti, BUJOREANU FLORIAN administrator la S.C.PROIECT ALFA CAPITAL S.R.L. Bucureşti s-a luat măsura preventivă a reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, acestea urmând a fi prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală prev. de art.9 alin.1 lit.c şi alin.3 din Legea 241/2005 Modif. de Legea 50/2013, spălare de bani prev.art.29 alin.1 lit.a din Legea 656/2002 şi art.272 alin.1 pct.2 din Legea 31/1990.

Faţă de alte 5 persoane, de asemenea administratori de societăţi comerciale, s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani, faptă prev. de art.29 alin.1 lit.a din Legea 656/2002.

În această fază a procesului penal, prejudiciul estimat este în cuantum de 104.940.660 lei ( 23 milioane euro) rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi de 353.089.030 lei ( 78,5 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

Activităţile de urmărire penală vizând probarea participaţiei penale a inculpaţilor, au fost realizate cu sprijinul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

Theodor Barna este patronul Tehnologica Radion, al doilea jucător important pe piaţa asfaltărilor din România şi a firmelor de construcţii. El ar fi vizat într-un dosar de evaziune fiscală, potrivit unor surse apropiate anchetei,