Comuna Gherghiţa era pe cale să-şi diversifice producţia agricolă, după cum au încercat patru tineri din Bucureşti. Aceştia au amenajat o mică plantaţie de cannabis la marginea râului Prahova şi în apropierea autostrăzii A3, în apropierea de localitatea unde se va construi nodul de acces pe  autostradă. Zona era greu accesibilă fiind mascată de vegetaţie abundentă de la marginea unei păduri. Activitatea tinerilor lor a fost descoperită de poliţiştii de la Crimă Organizată care i-au urmărit pe cei patru timp de câteva luni, destul pentru ca plantele să se dezvolte.

Cu ocazia investigaţiilor efectuate s-a stabilit că patru bărbaţi, cu vârste între 28 şi 33 de ani din municipiul Bucureşti au defrişat un perimetru de 70 de mp într-o zonă cu arbuşti şi vegetaţie deasă, aflat într-un loc greu accesibil de la marginea comunei Gherghiţa, judeţul Prahova, unde au plantat cannabis, destinat comercializării pe piaţa ilicită a Capitalei. Cultura outdoor de cannabis se afla în apropierea autostrăzii A3, la aproximativ 30-50 de metri de malul râului Prahova.

Pentru probarea activităţilor ilicite a fost organizată o acţiune de prindere în flagrant, ocazie cu care doi dintre cultivatorii drogurilor de risc au fost prinşi în apropierea plantaţiei de cannabis, în timpul unei acţiuni de erbicidare. În autoturismul utilizat de cei doi au fost depistate 100 de grame de cannabis uscat, nutrienţi pentru stropierea plantelor şi alte obiecte folosite la îngrijirea culturii.

Procurorii şi poliţiştii distrus mica plantaţie compusă din 119 plante de cannabis, cu dimensiunea medie de 120 cm. Cannabisul a fost plantat din răsaduri cu îngrăşământ la rădăcină.

Ulterior au fost depistaţi şi conduşi la parchet pentru audieri şi ceilalţi doi suspecţi, fiind pusă în mişcare acţiunea penală faţă de toţi cei patru cultivatori de cannabis.

 Procurorii DIICOT Ploieşti au dispus reţinerea pentru 24 de ore a trei dintre inculpaţi,  faţă de aceştia instanţa Tribunalului Prahova dispunând măsura arestului la domiciliu. Faţă de al patrulea inculpat s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Cei patru riscă pedepse cu închisoarea, de până la 7 ani, fiind suspectaţi de cultivarea, prelucrarea şi traficul cu substanţe de risc.

Este prima oară când poliţiştii de la BCCO Ploieşti descoperă o cultură de cannabis pe o suprafaţă atât de mare.