Pentru a fi evitate tentativele de fraudă agenţii economici vor fi verificaţi atât de inspectorii fiscali, cât şi de cei antifraudă înainte de a fi declaraţi inactivi, se menţionează într-un act normativ, care se aplica de vineri, potrivit avocatnet.ro. Acelaşi lucru va fi valabil şi pentru firmele care vor fi reactivate în circuitul fiscal. Noile reglementări au modificat şi data la care decizia de declarare a inactivităţii unei firme sau a reactivării acesteia va începe să producă efecte faţă de terţi.

Această măsură este cuprinsă în Ordinul ANAF 1.847/2014 pentru aprobarea procedurilor de aplicare a articolului 78 din Codul de procedură fiscală. Codul de procedură fiscală prevede ca pentru a fi declaraţi inactivi agenţii economici trebuie să nu îşi îndeplinească, pe parcursul unui semestru, nicio obligaţie declarativă, să se sustragă de la efectuarea inspecţiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal ce nu pot fi verificate de autorităţi sau organele fiscale constată că nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat.

Legislaţia anterioară prevedea că firmele care urmau să fie declarate inactive erau supuse unor controale ale Fiscului. Noul act normativ stabileşte reguli mai stricte în acest sens. Practic, agenţii care se sustrag de la efectuarea inspecţiei fiscale sau nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat vor fi verificaţi de inspectorii fiscali şi de inspectorii antifraudă înainte de emiterea deciziilor de declarare a inactivităţii acestora.

Noile dispoziţii actualizează conţinutul formularelor pentru declararea inactivităţii, cât şi pe cele pentru îndreptarea erorilor materiale şi pentru reactivarea contribuabililor declaraţi inactivi.