Toţi cei care folosesc cartele pre-pay vor fi nevoiţi să dea datele personale operatorului de telefonie mobilă. Proiectul de lege a primit şi acordul deputaţilor, iar potrivit ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, care a propus această schimbare, operatorii de telefonie mobilă trebuie să trimită notificări către toţi utilizatorii.

Avocatul Poporului este de altă părere şi a atacat la Curtea Constituţională a României această lege. De altfel, acest proiect a fost aspru constestat şi de societatea civilă, unele organizaţii susţinând că aduce atingere la dreptul de viaţă privată şi la protecţia datelor personale.

Regula ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2015, altfel „operatorul de telefonie mobilă va sista serviciul până când denunţătorul certelei o va înregistra”. De asemenea, legea îi vizează inclusiv firmele care folosesc cartele pre-pay.

De asemenea, iniţiativa legislativă reglementează şi modalitatea în care se va face conectarea la internet prin intermediul unei reţele wi-fi, acesul urmând a fi permis în baza comunicării numărului de telefon mobil pe care operatorul va trimite un SMS cu un cod de acces.

„În calitate de membru al CSAT, astăzi am adoptat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG 111/2011 privind comunicaţile electronice. În ultima şedinţă a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. Este vorba despre obligaţia deţinătorilor de cartele pre-pay de a le înregistra, de a depune un act de identitate, de asemenea, obligaţii pentru furnizorii de telefonie mobilă”, a declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la momentul prezentării legii.

În acest moment, legea se află pentru promulgare pe masa preşedintelui Traian Băsescu.