Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, are propriul plan de regionalizare, diferit pentru zona Bucureştiului de cel al lui Liviu Dragnea, ministrul Dezvolării Regionale şi Adminstraţiei Publice. Oprescu nu îşi doreşte doar Ilfovul în viitoarea structură a regiunii, ci şi judeţul Giurgiu şi câteva localităţi din Călăraşi. Sorin Oprescu visează să facă din Bucureşti o capitală cu ieşire la Dunăre.
Primarul general al Capitalei susţine că un sfert din Produsul Intern Brut al ţării se face în Bucureşti şi acest lucru înseamnă motorul principal de dezvoltare al României.
„Trebuie să vorbeşti cu verbul la îndemână când vorbeşti de capitala ţării. Pentru că capitala ţării produce 25% din PIB, i se întorc 2%. Orice aserţiune legată de faptul că ne gândim să mutăm capitala, să regionalizăm o suprafaţă enormă de teren fără să existe elementul ştiinţific, baza cercetării pe regiunea Bucureşti ne-a îndreptat ca în luna februarie să ne apucăm cu specialiştii, am coagulat lângă noi o serie întreagă de arhitecţi, urbanişti, sociologi, economişti, pentru că e principiul foarte clar: pleci de la dorinţa de dezvoltare, de la cum se influenţează o zonă faţă de altă zonă”, a declarat Sorin Oprescu într-un interviu acordat Digi24.
Oprescu a asemuit Bucureştiul cu Viena, Atena, Istanbul sau Sofia. Sorin Oprescu a adăugat că nordul Capitalei s-a dezvoltat foarte mult, în timp ce sudul, legătura principală cu Bulgaria, Istanbul, „a rămas aproape nedezvoltat”. În opinia edilului, Bucureştiul are nevoie de Ilfov „ca de o respiraţie”.
Harta pe care o propune Sorin Oprescu conţine şi judeţul Giurgiu în întregime, iar din judeţul Călăraşi, Olteniţa şi 14 localităţi.
„Pentru faptul că, la un moment dat, canalul... au zis să nu-i mai zic canal, că deranjează, magistrala albastră. E o bifurcaţie. Unul dintre ele va fi folosit pentru transportul resurselor naturale, iar celălat pentru partea de turism, pentru că în sud avem lacurile care pot să reprezinte zone turistice”, a adăugat Sorin Oprescu.
Astfel, prin această regionalizare, susţine primarul general, acest lucru va aduce Giurgiului şi Olteniţei dezvoltarea porturilor la Dunăre, printr-un canal turistic şi unul utilitar.