Şcolile de conducători auto vor trebui să ţină o evidenţă mult mai strictă a cursanţilor precum şi a orelor de pregătire teoretică sau practica realizate de instructorii auto. Măsura implementată de autorităţi va intra în vigoare de la 1 iulie. Practic, la nivelul Autorităţii Rutiere Române va fi implementat Registrul Naţional de Evidenţă a Cursanţilor, o aplicaţie informatică ce va fi gestionată instituţia amintită. Acest  registru informatic va conţine date privind şcolile de conducători auto, instructorii auto, profesorii de legislaţie rutieră, cursanţii, precum şi vehiculele utilizate la pregătirea practică.

Şcolile vor ţine evidenţa cursanţilor cu care au contract de şcolarizare în registrul unic de evidenţă al cursanţilor, numerotat, sigilat şi înregistrat la Autoritatea Rutiera Romana (ARR) sau în Registrul Naţional al Cursanţilor.

ARR a lansat, încă de la începutul lunii iunie, o variantă demo a Registrului Naţional al Cursanţilor, ce a putut fi accesată de către toate şcolile de conducători auto pe baza unui user şi a unei parole, urmând ca de la 1 iulie Registrul să fie folosit în mod oficial. Scopul implementării acestei aplicaţii este acela de a asigura o evidenţă clară şi transparentă a pregătirii efectuate de către persoanele care solicită eliberarea permisului de conducere pentru una sau mai multe categorii.

Registrul Naţional al Cursanţilor va conţine date legate de identificarea şcolii de şoferi, identificarea instructorilor auto şi modalitatea de desfăşurare a activităţii acestora, identificarea profesorilor de legislaţie rutieră, identificarea vehiculelor şcoală şi modalitatea de deţinere a acestora şi înregistrarea şi pregătirea cursanţilor.